Google search engine

Blik op de toekomst met de Azure Quick Scan

De bouw van een gloednieuwe onderwijscampus in Appingedam was voor Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta een uitstekende reden om eens kritisch naar de eigen IT-infrastructuur te kijken. De Azure Quick Scan bood een dankbaar en concreet inzicht in wat er moet gebeuren om, in ieder geval deels, naar de Microsoft Azure Cloud te migreren. Casper Bijleveld, adviseur ICT van de onderwijsstichting, vertelt er meer over.

Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta

Blik op de toekomst met de Azure Quick Scan

De bouw van een gloednieuwe onderwijscampus in Appingedam was voor Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta een uitstekende reden om eens kritisch naar de eigen IT-infrastructuur te kijken. De Azure Quick Scan bood een dankbaar en concreet inzicht in wat er moet gebeuren om, in ieder geval deels, naar de Microsoft Azure Cloud te migreren. Casper Bijleveld, adviseur ICT van de onderwijsstichting, vertelt er meer over.


In 2022 moet het gaan gebeuren: dan verhuizen drie van de vier scholen van het Voortgezet Onderwijs Eemsdelta (kortweg: VO Eemsdelta) naar één centrale campus in het Groningse Appingedam. Met – momenteel – in totaal 250 medewerkers en 1750 leerlingen die les krijgen over de gehele range van het voortgezet onderwijs, van praktijkonderwijs tot gymnasium, betekent dit een verhuizing van formaat. Ook de IT-infrastructuur zal tegen die tijd een flinke verandering hebben ondergaan. “Dat is iets waar we nu al mee bezig zijn”, legt Casper Bijleveld uit. Als adviseur ICT ondersteunt hij het bestuur van VO Eemsdelta én de directies van het Theda Mansholcollege, het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, de Rutger Kopland School en de George Martens School bij het vormen en uitvoeren van het IT-beleid.

Migreren naar de cloud is één van de topics die hoog op de agenda staat binnen het VO Eemsdelta. “Zeker met het oog op onze nieuwbouwlocatie: moeten we daar nog serverplekken gaan inplannen? En hoe zit het bijvoorbeeld met de bekabeling binnen de campus?” Keuzes die binnen afzienbare tijd gemaakt moeten worden: het hoeft dus niet te verbazen dat Bijleveld de ontwikkelingen rondom de cloud op de voet volgt. Tijdens een informatiesessie over Azure van SLBdiensten en IT-Workz in Amsterdam werd een Azure Quick Scan traject verloot. Aan de hand van de bijgeleverde motivering werd uiteindelijk een winnaar uitgekozen. Bijleveld: “En een paar weken later kreeg ik een telefoontje, dat ik de gelukkige was! Maar ook wanneer ik deze Azure Quick Scan niet had gewonnen, zou ik ‘m hebben aangevraagd hoor. Want voor onze onderwijsstichting is inzicht in wat er nodig is om naar de Microsoft Azure Cloud te migreren wel echt van belang.”

Voors en tegens cloudmigratie

Inmiddels is de Azure Quick Scan uitgevoerd. Allereerst leverde Bijleveld alle benodigde informatie aan. “Het grootste deel van onze infrastructuur hebben we virtueel staan, dus kon ik een mooi staatje uitdraaien, van de besturingssystemen, het aantal processoren, de hoeveelheid schijfruimte, et cetera.” In een speciaal daarvoor bedoeld Excel-sjabloon kreeg dit allemaal een plekje. En nadat Bijleveld nog enkele opvolgende vragen had beantwoord, kwam IT-Workz korte tijd later richting Appingedam om de uitkomsten te presenteren.

Bijleveld: “Samen met onze accountmanager van IT-Workz en een data-architect bespraken we de voors en tegens en keken we naar de keuzes die we nog moeten maken.” Welke dat dan zijn? “De back-up bijvoorbeeld: gaat die ook richting de cloud, of houden we die on-premise?” Uiteindelijk wil Bijleveld vooral meer uptime genereren. “Office 365 en verschillende applicaties zoals Magister worden nog geauthentiseerd via een lokale ADFS-server. Als een graafmachine op een verkeerde plek aan de slag gaat en de glasvezel doorboort, kunnen we geen kant op.” Met een, ten minste gedeeltelijke, cloudmigratie bouwt het VO Eemsdelta een stuk meer zekerheid in. “En we weten nu wat er nog allemaal moet gebeuren, willen we richting de Microsoft Azure Cloud verhuizen.”

Meer info?

Denkt jouw school erover om jullie IT-infrastructuur naar de Azure Public cloud te migreren? Breng dan jullie omgeving in kaart en wij vertellen je wat er bij een migratie komt kijken en wat daarvan de geschatte kosten zijn.

Gerelateerde oplossingen

Cloud Back-up & restore

Hoe veilig zijn Microsoft 365-gegevens in de cloud? Veel onderwijsorganisaties vertrouwen volledig op Microsoft vanuit het idee ‘het zit wel goed in de cloud’. Zij vergeten daarbij alleen wel dat de standaardmogelijkheden niet al hun eisen afdekken en dat zij zelf verantwoordelijk blijven voor hun data.

Azure Quick Scan

Waar heeft de IT-infrastructuur van jouw school behoefte aan?   Regelmatig zien wij scholen voorbijkomen, die op een natuurlijk moment staan voor de verandering van hun IT-infrastructuur. Denk aan afschrijving van het huidige serverpark of een extreme toename van gebruik van devices buiten het interne netwerk door hybride onderwijs.  Om helder te krijgen waar de IT-infrastructuur aan moet voldoen, zal er eerst een scan...

Contact

Heb je vragen over deze case of wil je meer informatie ontvangen? Neem gerust contact met mij op.